» » » » MaRZoCHi ve DLE - Güncel düşüncelerim

MaRZoCHi ve DLE - Güncel düşüncelerim

MaRZoCHi
MaRZoCHi Kurucu 25-06-2017, 00:13
"DLE" hakkındaki güncel düşüncelerim.

* DLE'nin lisanslı oluşu küçük projelerde veya başkalarına yaptığım işlerde sorun çıkartması.. Ya da şöyle söyleyim: Verilecek lisans parasına değmeyecek projeler olsa bile lisans almanın gerekli olması sistemi benim için ilk tercih olmaktan çıkarttı. Diğer nokta ise "esnek" olmayışı. Esnek derken DLE ile herşey yapılabiliyor vs. gibi bir durum değil. Backend kısmından bahsediyorum..

* Yine sorun DLE'nin lisanslı oluşu.. Sanırım sırf bu yüzden geliştireni yok denecek kadar az. Türkiyede dle.net.tr haricinde özgün içerik (eklenti/modül) üreten kimselerin olmayışının nedenlerinden biri de bu olabilir. Rekabet ortamı olayınca ve kullanıcı sayısı az olunca, önceki yıllara göre sitemizin üretkenliğini de azaltıyor. Önceleri daha fazla modül, daha fazla eklenti... Türkçe tema ekliyordum. Çünkü ben, @Kadir Hanoğlu ve @Eren Yumak yaptığımız işlerde düzenleme/modül gerektiğinde yapıp siteye ekliyordum. Sistemi kullanmadıkça sistem için eklenti üretimi de azaldı.

* Yaptığım modüllerden en çok satılan Film Reader ve en çok satın alan yabancı kullanıcılar. Buradaki etkenler şunlar olabilir: Kur farkı, ülkenin ekonomik durumu ve sistemi tercih edenlerin bakış açısı. Maalesef bazı modüller beklentimin altında satın alınma sayılarına sahip. Modüllerim çok kaliteli/hatasız demiyorum. Fakat elimden geldiğince ve kullanıcı bildirimleri ile hata gidermeye ve istekleri eklemeye çalışıyorum.
Bazı modüllerin de uzun süre güncellenmeyişinin nedenleri: Benim kullanmıyor olmam, kullanılmıyor olması, kullanıcıların geri bildirimde bulunmayışı ( ücretli ise ilk kurulumda destek vererek tüm sorunları çözmeye uğraşıyorum )
Bunun yanında uzun süredir destek verdiğim modüller de mevcut. Örneğin PHP yi MyBB Integrator ile öğrenmeye başladım. ( Öğren-Yap formülü öğrenmenize hız katar ) Tarih olarak bakıldığında 2011'den bu yana aktif olan bir modül.
Paypal'ın kapanması da kötü bir etken oldu fakat satışlar yine de azımsanmayacak seviyelere gelmişti. Yeni ürünlerin olmayışı da paypal ile aynı etikiyi yaptı diyebilirim..

* DLE piyasada görüp kullanılabilecek en basit yapıya sabit bir sistem. Temel seviyedeki PHP bilgisi ile kendiniz için basit eklentiler yapabilirsiniz.
Yıllar geçtikçe teknolojinin hatta yazılımın önemi artıyor. Bunda seçeceğiniz dilin belirgin bir çizgisi yok fakat başlangıç için iyi bir seçim yapmakta fayda var. İşinize yarayacak bir dil seçmek önemli olan. Eğer "programcı" olmak gibi bir hedefiniz varsa dil ayrımı yapmamak gerekir.
Herhangi bir OOP (Nesneye yönelik programlama) dil ile hatta fonksiyonel programlama dillerinden birini öğrenmiş olan diğer dillere kolayca alışabilir.
Konuyu DLE'ye bağlayacak olursak. 2011'den beri sürekli olarak kullandığım, 2011 öncesinde (sanırım 2008-2009) de kullandığım bir sistem olan DLE'ye modül/eklenti yazan "yerli" kişilerin sayısı 2-3'tür. Bunu 4 yıldır destek sitesini yöneten biri olarak söylüyorum.. Belki yapan fakat görünürde olmayan kimseler vardır. 2008 yılından itibaren açık olan destek sitelerini de biliyorum maalesef yerli "üretim" diyebileceğimiz ürünler olduğunu hatırlamıyorum. Yoktur da demiyorum. Akılda kalacak seviyede bir ürün hatırlamıyorum.
Sonuç: Kimin ne öğrendiği veya yaptığı elbette beni ilgilendiren bir durum değil. Millet olarak "hazır" beklemek yerine birşeyler öğrenmemiz gerekiyor. En azından kendi ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz kadar.. ( Bunun önemini anlayacağınız birgün olacaktır.. )
Kendimden biliyorum bir modülün kurulumu için 1 haftaya yakın uğraşmışımdır.. O zamanlar PHP ne Host ne MySQL ne haberim yoktu :)

* Sitedeki birçok içerik bana ait, yani yapımcıları benim. Benim bu şekilde soru sorabileceğim ayrıca Türkçe konuşabilen :) tanıdığım olmadı. Buradaki amacım kendimi övmek vs. değil. Bir şeyler "öğrenmek" isteyen kişilerin elindeki fırsattan bahsediyorum. Fakat bugüne kadar bu amaçla sorun soran sayısı 1% ise hazır bekleyen 99% dur. Burada her destek bekleyene "hazırcı" etiketi yapıştırmıyorum. Elbette herkes her şeyi bilmek zorunda değil. Burada hazır bekleyen dediğim kişiler tamamen "öğrenmeye kapalı" olanlar. Bazıları çıkıp ben sordum cevap vermediniz diyebilirler.. Gözden kaçmış olabilir, mümkündür. Fakat şu tarz sorular da gelmedi değil: DLE bot nasıl yapılır? Soruyu soran kişiye sorulacak ilk soru php biliyor musunun? Daha önce bot gördün mü? Herhangi birinin cevabı hayır ise öğrenmeye başlanacak nokta burada değil.

* Bugüne kadar iyi veya kötü dle.net.tr olarak destek vermeye çalıştık. Bu şekilde bir süre daha devam edeceğiz.. Elbette birgün siteyi kapatacağız.. Bunun için aceleci değilim.. DLE yapımcılarından null dağıtım yüzünden uyarı gelirse sadece Türkçe yama olarak paylaşıma devam edebilirim.. Uyarı gelmese de bu yönteme geçebilirim.. Uzun bir süredir aklımda çünkü.
Resmi destek sitesi olma çağrıma cevap gelmedi uzun bir süredir. Burada en çok kazancı olacak taraf DLE yapımcılarıdır. Türkiye deki kullanıcı kitlesi azımsanmayacak kadar olduğunu tahmin ediyorum. Lisans ücreti ve Rusya şartlarına baktığımızda 1 lisans bile önemli.
Dediğim gibi kendileri bilir :) Boş vakitlerimde buradan destek vermeye devam edeceğim ben..

* DLE yerine wp kullanın demiyorum. Yapacak olduğunuz siteye en uygun sistemi bulmaya çalışın. Alışık olduğunuz sistemi o siteye uydurmaya çalışmayın. Yeni sistemler deneyin, alternatifleriniz olsun.. Belki 1 yıl sonra DLE nin hiç Türkçe paketi çıkmayabilir. Bu yüzden sistem bağımlısı olarak kalmayın. Söylediğim tarihler net değil, siteyi şu zaman kapatırım gibi bir düşüncem de yok ama birgün kapanacak. "Burası kapanırsa ne yaparsınız?" da demiyorum. Başka siteler açılır vs. bir şekilde işinizi halledersiniz. Vazgeçilmez değiliz. Yazdıklarımın hiçbirinde site için veya kendim için böyle birşey demeye çalışmadım. Tarafsız bir göz olarak okuyunuz.

* DLE için gelen işlerin neredeyse 90%'nını geri çeviriyorum. Yeni modüllerin gelmesi bu yüzden zor. Ancak varolanları güncel sürümlere uyarlamaya devam edeceğim.

Bunları yazmanın nedeni uzun süredir önceki yıllara göre site ile fazla ilgilenememem.. Belki birilerinin birşeyler öğrenmek için çabalamasına vesile olur... Yazımda mutlaka hatalı yazdığım kısımlar vardır. Yorum olarak sorarsanız açıklamaya çalışırım.
Yorumlarınızı bekliyorum..
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.
3 779
MaRZoCHi 29 Aralık 2018 23:26
* Shopdaki birçok ürün github a eklendi, herkes için ücretsiz ve açık kaynaklı. Bundan sonra "destek" sadece kendi yaptığımı yani github'da olan modüller için devam edecek. Tabi oradan açılan issue üzerinden.. Aynı zamanda modülde değişiklik yapmak isterseniz forklayıp, pr yollayabilirsiniz.

* Hepsi tamamlandığında Shop da sepet işlemleri ve fiyatlar kaldırılacak.

* Sitedeki kendi yapımım olan eklentiler için yöntem düşünüyorum.. Gist i kullanabilirim gibi bakalım :)

* Temalar github'a taşınmayacak. O yüzden arşiv amaçlı şimdiden indiriniz.

* Yakında forumda veya sitede yeni konu açma işlemini devre dışı bırakacağım. Eş zamanlı olarak PM sistemi.. ( Yedeklemek istediğiniz mesajlar varsa başlayabilirsiniz.. )

* Site 3-4 ay daha açık kalacak. Domain de 1-2 sene daha aktif kalacak.. Sonrasında site komple kapatılacak.

------

* Muhtemelen bir sonraki DLE sürümünü sadece Türkçe yama olarak github üzerinden paylaşacağım. Türkçeleştirme eklentisi olarak düşünebilirsiniz..

--------------------
3 779
MaRZoCHi 20 Aralık 2018 00:12
Site bir süre açık kalabilir.. konu açma ve yorum kapalı olabilir.. Bilmiyorum karar vereceğim bir hafta içinde net olarak.
Teşekkürler. Masraf ile ilgili bir problemim yok, sorumluluğunu istemiyorum artık.

--------------------
0
mrtk34 18 Aralık 2018 14:25
Kardeşim bence bırakma, en azından siteyi kapatma. Çünkü DLE muhteşem bir sistem ve giriş seviyesinde kurumsal siteler için çok iyi bir alt yapı. Sürekli kaynak olarak dle.net.tr yi kullanıyorum. Eminim sessiz bir çoğunluk vardır benim gibi. Sunucu masrafları için gerekirse reklam koy tıklarız :)
3 779
MaRZoCHi 16 Aralık 2018 07:52
@Evan⁠ teşekkürler.. Eksik olma.
Artık vakit kaybı gibi geliyor.. Yakında github geçişleri başlar.

--------------------
0
Evan 15 Aralık 2018 22:29
DLE muhtemelen Türkiye'de öksüz kalacak senin ardından. Artık birinin bu işi üstleneceğini tahmin etmiyorum ben. Bugüne kadar yaptığın tüm yardımlar için kendi adıma teşekkür ederim. Sen olmasaydın DLE bugünlere kadar bile gelemezdi.
3 779
MaRZoCHi 15 Aralık 2018 13:20
Artık destek sitesi olmanın sorumluluğunu üstlenmek istemiyorum.. Uzun süredir de DLE'ye vakit ayıramıyorum. Zaten yaptığım projelerde DLE'yi kullanmayı bıraktım.

Bu nedenle;
* Türkçe paketleri, kuruluma hazır bir şekilde değil, DLE eklentisi olarak dağıtacağım.
* Sitedeki tüm modüllerimi ve eklentilerimi de Github'a aktaracağım. Kendi modüllerim ve eklentilerim haricinde destek vermeyeceğim. ( Modüllerin güncelleme desteğini bir süre daha vereceğim )
* Yine bir süre sonra site kapanabilir.. Bunun tarihini şimdi veremem, Github geçişi sonrasında bakacağım.

Bu dediklerim yeni aldığım kararlar değildir, konuyu 25-06-2017 tarihinde yazmıştım. Stoklamak istediğiniz eklenti modül tema varsa şimdiden başlayın :)

Sitenin birine satılması, devredilmesi gibi bir düşüncem yok. İsteyen kendine site açabilir.. Domaini de site kapandıktan 1-2 yıl sonra bırakacağım.

--------------------
3 779
MaRZoCHi 31 Ağustos 2017 20:52
@memo_qx, demek istediğim de o. Facebook ta hesap açıp kullanmayı öğrenebilen herkes HTML + CSS gibi şeyleri öğrenebilir. Bu tarz isteklerde bulunan kişilerden biri de çıkıp "nasıl öğrenip bir şeyler yapabilirim diyen... devamını getiren olmadı" :)

Kimseden her ihtiyacını kendi karşılasın gibi bir beklentim yok. Kimseye coder/designer ol da demiyorum.. Ama ilgi az. Gönül ister ki burası developer community tarzında yürüsün. En azından bir kaç kişi kaliteli ürünler üretsin, satabilsin... tartışalım, geliştirelim..

dle.net.tr nin bana faydalarına gelince, arada modül satışı oluyor. Haliyle yabancılar.. Yeni modüller yok, Türk kullanıcılarda doygunluğa ulaştık gibi.. Yeni kullanıcılar aramıza eklenirse ancak artar.. Sitede artık reklam da yayınlamıyorum hiç bir şekilde.
Yani buradan arada gelecek 50 tl ye göre hayatımı şekillendirmiyorum. İşlerime ek olarak boş vakitlerimde yardımcı olmaya çalışıyorum.
DLE resmi olarak tanımadığı sürece böyle devam edecek.

Umarım genel halde okuyunca vermek istediğim mesajlar anlaşılır :)

--------------------
0
memo_qx 31 Ağustos 2017 16:01
şimdi dle nın alt yapısı çok iyi en basitinden html ve css bılen birçok seyi yapabilir alt yapısı harika ama giydirilmesi gerek bence
çıplak duruyor az biraz renklendirilse profil alanı baştan elden geçirilse js kullanımı fazla olsa biraz daha iyi olur para kazanmak içinde temadan az da olsa bagımsız moduller yapsan daha ıyı ornegın yemek tarıflerı modulu herseyıyle hazır olan modul olsa satıslarını artabılır dle dedıgım gıbı alt yapısı ıyı ama bence goruntusu cıplak hareketsız bır sıstem
3 779
MaRZoCHi 2 Ağustos 2017 10:32
Sitenin kapanma konusu net değil ve yakın zamanda olmaz zaten bu. Şuan düşündüğüm bir şey de değil.
Gidebildiğimiz kadar ileri gideceğiz..

@cepkutusu, @Reborn yorumlarınız için teşekkürler.

Tekrar yazacağım..

--------------------
0
Reborn 31 Temmuz 2017 06:29
Hız ve esnelik konusunda DLE üstüne sistem görmedim. Diğer bir artısı'da güvenlik zafiyetlerinin az olması. Wordpress dünya'da en çok kullanılan cms olmasına rağmen güvenlik bakımından en zayıf ve en çok hacklenen platformlardan. Tek artısı tema desteğinin fazla oluşu ve eklenti çokluğu.

Aldığınız yeni kararlara saygı duymakla beraber üzüldüğümü ifade etmek isterim. DLE'yi bırakmak gibi bir düşüncem şahsen yok. Zaten sevip'de kullanmasını becerdiğimiz bir sistem. Buradaki en temel sorun DLE'nin paralı oluşu değil bence, malum ülkemizde bir şeyleri lisanslı kullanma alışkanlığı çok fazla değil. İnsanlar popülerlik düzeyine göre bir şeylere rağbet gösteriyor. Kullanımı basit ve kolayca görselleştirilebilir olduğu için wp daha çok tercih ediliyor. DLE'nin tanıtımı, desteğin burayla sınırlı oluşu, bir şeyleri kendimize saklama bencilliğimiz (paylaşımcıları tenzih ediyorum) gibi faktörler yüzünden kullanıcısı çok fazla değil. Ama gün geçtikçe daha fazla kitleye hitap edebilir diye düşünüyorum. Her halükarda dle.net.tr'nin kapanması büyük kayıp olur. Siz şahsen dle konusundan uzaklaşsanız bile bu siteyi gönüllülerin devam ettirmesine müsade etseniz iyi olur. Çok sayıda wiki site içinde yer alıyor, bunların yok olması büyük kayıp olacaktır.
0
cepkutusu 6 Temmuz 2017 08:38
DLE ile ilk tanıştığımdan beri hep DLE taraftarı oldum. WP kurduğum sitelerde malesef aradığım hitide yakalayamadım. Bence DLE bir çok sisteme göre oldukça başarılı. 3 yıldır DLE kullanıyorum,DLE nin çok ekmeğini yedim ve yemeğede devam ediyorum. DLE konusunda bana çok ama çok yardımcı olan mehmet kardeşime binlerce kez şükürler olsun. Ne kazandıysam onun sayesinde oldu. Her ortamda arkadaşlarımla konuşurken mutlaka kulaklarını çınlatıp ve duamıda ederim.

Eğer ileride Dle.net.tr kapanacak olursa da çok üzülürüm. Kapanmaması içinde maddi ve manevi herşeyi yapmaya hazırım.

Herşey için teşekkürler mehmet kardeşim.
0
NitrojeN 4 Temmuz 2017 01:13
@MaRZoCHi,
Yapıcı ve değer vermeyi bilen insanlara çook ihtiyacımız var :) Mehmet
3 779
MaRZoCHi 3 Temmuz 2017 23:58
@blizzard3, bir süre sonunda hata vermesi sisteme bağlı bir sorun olmayabilir. Özellikle bildirim konusu.. Mail gönderimi sitenin bulunduğu sunucuya bile bağlı olmayabiliyor. DLE elbette eksiklikler, hatalar olabilir her sistemde olduğu gibi. Düzenli olarak güncellenmesi ve bu periyodun bilinmesi büyük bir avantaj.

Tema olayı ise görecelidir. Default temalar dışında tam olarak uyumluluk beklenmemeli veya orjinal temaları dışında.. Tabi iyi emek verilmiş kaliteli temalar da mevcut.
Bazı sitelerdeki temalar yapımcıları tarafından satılmıyor. Bu nedenle hatalı/eksik kısımlar için destek alabileceğiniz kimseler yok.

@Maccy, @NitrojeN, sanırım anlatılmak istenen genel bir durum. Ben tema yapıp eklemediğim için üzerime alınmıyorum :) Fakat çeviri yapıp eklediğim temaların çoğu eksik/hatalı nedeni ise rip olmaları. Temaların istekleri 100% karşılamasını beklemek doğru değil. Mutlaka özelleştirilmek istenilen yerler çıkacaktır.
Kısaca üzerinize alınmanıza gerek yok. Üretmek güzeldir ;)

Tema tartışmasına burada son verip. Konudan sapmayalım.

--------------------
0
NitrojeN 3 Temmuz 2017 23:27
@blizzard3,
okadar tema kullandım bir tane duzgun calısan tema gormedim illa biyerleri eksik oluyo calısmıyo...

Bu Sözünüzü; Temalarda uyumluluk için özverili çalışma yapan arkadaşlardan tenzih ederim. Özellikle benim temalarımda kalıcı sorun yaşayan hiçbir üye bulamazsın olanları yorumlarda tamamlıyorum, zaten kimse hatasız tema kodlayamaz bu çok meşakkatli ve zaman alan bir iştir. Maccy arkadaşım güzel izah etmiş gerek okul gerekse iş hayatı dolayısıyla zaman ayıramıyoruz. Tamamlanmış ve düzgün kodlanmış bir tema görmek istiyorsanız DLE'nin resmi sitesi ile irtibata geçebilirsiniz. Aylarca emek verip uykusundan feragat eden arkadaşlara bu sözlerle saygısızlık etmeye kimsenin hakkı yok!
0
Maccy 3 Temmuz 2017 19:45
@blizzard3, Forum zaten hatalı yerleri düzeltmeniz için bir fırsat. Temalarda elimizden gelen özveriyi gösteriyoruz. Fakat biliyorsunuz ki üniversite zamanı ve ders çalışmak lazım. Ama hatalı yerleri forumda konu açmazsanız nerden bilebiliriz ki. Konu altına teşekkürler yazıp geçiyorsunuz bizde bilemiyoruz o şekilde.
0
blizzard3 3 Temmuz 2017 01:54
dlenin en kotu yani en saglam temiz surumude cıkarsan illa kullanmaya basladıktan sonra ya mesajlarda sorun var ya bildirim gelmiyo illa biyerinde bisey cıkıyo zaten ben burda okadar tema kullandım bir tane duzgun calısan tema gormedim illa biyerleri eksik oluyo calısmıyo...
0
myscreap2 27 Haziran 2017 20:33
Verilen emeğin karşılığını beklemek her insanın en doğal hakkıdır dle sistemi ile bu site sayesinde 2-3 ay kadar öncesinde tanıştım yaklaşık 1 yıldır web tasarıma hevesim var fırsat buldukça netten araştırıp videolar izleyip öğrenmeye çalışıyorum bir öğretici olmadan zaman alıyor ama biraz olsun yol aldım :)
keşke insanlar emeğe saygı duysa
3 779
MaRZoCHi 27 Haziran 2017 12:54
@mehmetkalyci, asıl amaç elbette kazanç değil ama, verilen emeğin karşılığının alınması sonraki projeler için motivasyon oluyor. Kendim sistemi kullandığım zamanlar, kendim için yapıp eklediğim modüller vs. boşa gitmiş gibi gelmiyordu. Fakat kullanmadığım ve Türk kullanıcılar için geleceğinin meçhul olduğu bir sisteme aynı vakti harcamak biraz "boşuna emek" gibi geliyor.

Buradan vermek istediğim mesaj şu: Herkes kendi başına birşeyler yapabileceği bir sistem veya birkaç sistem inceleyip yeni projelerinde onlara yönelebilirler. Bu benim için de böyle.
DLE Lisansı alacak kişilerde "Genişletilmiş Lisans" satın almasınlar. Eğer derdini İngilizce olarak analatamayacaklarsa.. Ayrıca buradaki gibi eklenti boyutunda destek sağlanmıyor. Sadece yol gösteriliyor yani kendinizin yapması gerekiyor. ( DLE 11.3 kurulumu ile gelen konuları okuyabilirsiniz )

Yakın vadede sistem değiştirmenizi önermiyorum.. Projeniz bu şekilde devam etsin, buna paralel olarak isteklerinizi karşılayabilen sistemler araştırabilirsiniz. Bahsettiğim sistemleri tam olarak kullandım diyemem. Kurulum yapıp biraz inceledim. İşlerde sıfırdan başlıyorum, "hazır" sistemleri kullanmayı artık tercih etmiyorum.
Siz devam edin başka eksik gördüğünüz kısımlar da olacaktır. Hepsini karşılayan bir sistem bulduğunuzda ona göç etmek zor olmayacaktır. ( Tabi verilerinizi en düzenli şekilde girerseniz )

@komsomolets, Doğrudur. Öğrenme aşamasında herkes için geçerli bir durum o. Fakat DLE de "öğrendikten sonrası" kısmı da sorunlu. Üretim az bu konuda. Site devam edecektir de süresinin ne olacağını söylemek zor.

@Hagen, laravel başlangıç için zor bir seçim. Çünkü hiçbirşey yok üzerinde :) sadece üye kayıt ve giriş sistemi mevcut. Kurulumu da komut satırından yapılıyor. Geliştiricilere yönelik ..
Aynı altyapıdaki sistemlerden başlanırsa faydalı olur. Örnek: October hem geliştiricilere hem de kullanıcılara hitap ediyor.

Tabi ki, pek düşünmesem de ilerde ne olacağını kestirmek güç.

--------------------
0
komsomolets 26 Haziran 2017 18:25
@MaRZoCHi, ben öğrendiğim bir çok şeyi buradan öğrendim ve bu süreç bir yıl oldu. İnsanların bir şeyler öğrenip başkalarına yardımcı olacağı süreç uzun sürüyor. Hazır bekleyen %99 çok normal geliyor bana. Çünkü insanlar bilgiye ulaştıktan sonra işlerine dönüyor. Vikipedi'ye içerik giren sayısı ve okuyup öğrenen sayıları da %99'a %1'dir bence. Umarım tüm işlerinizin yanında bu siteye de devam edersiniz. Teşekkürler.
0
mehmetkalyci 26 Haziran 2017 14:41
@MaRZoCHi, Bir yandan üzüldüm bir yandan da sevindim diyebilirim. Şimdi olmasa da yakın zamanda DLE desteği ya hiç olmayacak ya da az olacak anlaşılan. Bir yandan da sevindim çünkü açık kaynak olmayan, destek vermeyen ve ücretli bir sistemi geliştirmeye çalışmak boşa kürek çekmek gibi geliyor. Sonuçta sisteme rağbet belli, modüllerin satış rakamları belli.

Bu konuda senden bir tavsiye almak isterim. Şu anki projemde DLE'yi bana yetecek kadar modernize ettim. Ancak ileri ki zamanlarda, -umarım işim büyürse- yeni şeylere ihtiyaç duyarsam ve destek sıkıntısı devam ederse nelerle karşılaşırım bilemiyorum. Henüz projenin başındayken desteği-eklentisi olan başka bir sisteme geçmek sence daha mı karlı olurdu? 1000'e yakın şehrin turistik destinasyonları, otel, ulaşım, yeme-içme gibi konularında içerikler barındıran bir proje. İçeriklerin daha %10'unu girdim. Yapıyı az çok anlatabilmek adına şu siteyi örnek verebilirim:

https://lonelyplanet.com
https://www.lonelyplanet.com/spain/madrid/attractions/a/poi-sig/360770
3 779
MaRZoCHi 26 Haziran 2017 00:50
@rnajans, artık basit ama kullanışlı sistemler tercih ediliyor.. Yazıda belirttiğim gibi DLE eğer haber veya gelişmiş kişisel blog isteniyorsa tercih sebebi olabilir.. Warez için her zaman kullanılmaya devam edilecektir.

Eğer iş olarak site yapıyorsanız firma vs. basit veya birkaç tane gelişmiş özelliğe sahip..
Yazdığım CMS leri inceleyebilirsiniz.
* October CMS ( Laravel ) ( https://www.kadirhanoglu.com/ - Abim tarafından geliştirilme aşamasında )
* Coaster CMS ( Laravel )
* Grav CMS
* Drupal ( Tema uyarlama açısından zor. )

Önerim ilk ikisi olacaktır. Henüz geliştirici desteği bakımından ileri seviyede değiller fakat framework tabanlı olduğu için aslında çok geliştiriciye sahiptirler. Yeni fikirler vs. arıyorsanız kesinlikle kurup kullanın, eğitim videolarına ve dökümanlarına gözatın. ( DLE de php bilmeden yapamayacağınız düzenlemeleri bazı eklentiler sayesinde yapabilirsiniz )
Bu sistemler DLE ye göre çok daha gelişmiş alt yapıya sahipler. Yavaş yavaş siz de DLE'yi bırakın derim :)
--
Ücretsiz CMS yazmak gibi bir fikrim vardır. Hatta 1 haftalık çalışma da yaptım. Amacımın düzenli ve sonradan geliştirilebilir bir yapı kurmak olduğunu farkettim. Laravel FW gibi hali hazırda ve yapabileceğimden fazlasını sunan bir fw vardı. O seviyeye tek başıma ulaşmam imkansız, vakit harcamak ta mânâsız olacaktı. Son teknolojiyi barındıran sistemi iyi derecede kullanmak, sıfırdan yazmaya çalışmaktan çok daha faydalı olacaktı. Sadece Laravel öğrenerek bile proje yapabilirsiniz ve iş bulabilirsiniz. PHP bilmeniz gerekiyor mu? Tabi ki, yazım stili olarak Java görünümlü PHP diyebiliriz. Ama öğrendikçe ve alıştıkça kod yazmak aşırı derecede kolay ve zahmetsiz oluyor. Komple bir FW olmasının en büyük avantajı zahmetsiz kod yazmak. Komple derken de herşey içinde değil tabi ki. 3rd paketleri kolayca projenize dahil edebilir, bir parçası gibi kullanabilirsiniz. Bunun yanında işinizi kolaylaştırıp oluşacak karışıklığı giderecek MVC yapısını kullanıyor. Siz de bu yapıya adapte olarak hızlıca ilerleyebiliyorsunuz..
Şimdi CMS yazmama gerek kalmadı açıkçası :) Piyasada çok iyi yazılımcılar tarafından geliştirilen sistemler mevcut. Herkes yeni birşeyler öğrenerek kendi başına projeler yapabilir, dileyen iş olarak yaptırtabilir. "Sıfırdan" yapılacak bir sistem benim için artık yok. Laravel ile geliştirilmiş sistemler var.

Böyle bir fikri olan varsa vakit kaybetmesin, amacı kendini geliştirmekse de bu anlattıklarımı araştırarak başka fikirlere zıplayabilirler. Bu şekilde geleceği olmayan sistemler ile zaman öldürmeyin bence.

Hayırlı bayramlar herkese..

@NitrojeN, zarardan dönmek iyidir. Tasarım yapıyorsan bunu daha fazla satabileceğin sistemlerin için yapmanı tavsiye ederim. Örnek: wordpress..
Themeforest seviyesinde temalar yapabilirsen veya o seviyeye ulaşmaya çalışırsan çok daha faydası olur.
Tema konusunda bir örnek vereyim: https://dle.net.tr/dle-tema/2732-syber-movi-theme-ucretsiz-.html
Belki sen ücretsiz olarak vereceksin.. Ama kullanan sayısı 10-20 den fazla olacağını sanmıyorum.
Eğer yapımında kendine birşeyler kattıysan, mesela daha önce kullanmadığın CSS/HTML/JS ile ilgili birşeyler öğrendiysen boşa gitmemiş bir çalışma olmuştur.
Tüm sıkıntıların nedeni DLE kullanıcısının az olması. Az olmasının nedeni ise yapımcıları. ( ücretli olması, sadece İngilizce ve Rusça destek vermeleri )

--------------------
0
NitrojeN 26 Haziran 2017 00:25
Öncelikle Herkesin Ramazan Bayramını tüm içtenlikle kutlarım.
Datalife'nin Rus Yapımcıları Türkiye'den çok ciddi kayıplar vereceklerdir. Şuan okuduklarım karşısında inanın moralim alt üst oldu :( Aylardır noktası noktasına özenerek kodladığım iki temayı önümüzdeki hafta sitede büyük bir hevesle paylaşacaktım. Keşke kodlama ve programlama konusunda bize yardımı olacak yapay zeka gibi bir şey olsaydı, Dünyanın en iyi CMS sistemini biz yönetebilirdik. DLE Firmasının agresif tutumu böyle devam ederse, Üzülerek söylüyorum Hipotez'lerimiz Prototip gerçekliğine kavuşamayacak :(
0
rnajans 25 Haziran 2017 21:32
Bu işlere ilk başladığımda bende @Hagen,gibiydim. Dle ile tanisinca profesyonellige de adim attim. Dle ile acik konusmak gerekirse islevsel ve tasarimsal anlamda yapilamayacak bir site yok. cunku bir cok farkli alanda site yaptim. sosyal ag, arama motoru, eticaret, portal, haber sitesi, galeri, forum v.s

ve bende @Hagen, gibi dusunuyorum. bu kadar verdigim emekler keske acik kaynak kod bir sistem icin olsaydi. en azindan boyle yari kacakci muamelesi gormezdik ruslardan. ben birgun @MaRZoCHi,nin yapacagi acik kaynak kod yazilim olursa tam destek verecegimi acikca soyleyebilirim. buradaki arkadasliklar ve dayanisma ortami gayet guzel. bu ekibi yeni bir acik kaynak turk sistemine tasirsa @MaRZoCHi, tasir. Bizde destek veririz. Yani en azindan soyle soyleyeyim yapacagim her projede her musterime boyle bir yeni sistemi kullanirim. Hatta her projemden destek amacli bagisda yaparim. hersey icin tesekkurler..
3 779
MaRZoCHi 25 Haziran 2017 12:50
@Hagen, güzel gelişme olmuş o zaman. Devamını bekliyoruz.. Alternatiflerini bulmak senin elinde..

--------------------
deneme bonusu veren siteler