DataLife Engine v.10.4 Press Release
DataLife Engine'in yeni sürümü olan 10.4 ana gelişim aşamasında. Mevcut yeniliklere gözatmak için yazımızı okuyabilirsiniz.
1. Sitede yayınlanan makaleler için yeni değerlendirme sistemleri eklendi. Admin panelinden değerlendirme tipini seçebilirsiniz. Ayarlarda seçebileceğiniz üç farklı değerlendirme sistemi vardır :
Değerlendirme - Beş yıldızlı değerlendirme sistemidir. Ziyaretçiler 1'den 5'e kadar olan aralıkta, makaleleri derecelendirebilir. Aslında bu sistem varolan sistemdir.
Beğen - Bu sistemde kullanıcılar sadece beğendim seçeneğini kullanabilir. Yani değerlendirme sonucu makaleyi beğenen kullanıcıların sayısıdır.
Sevdim veya Sevmedim - Bu sistemde kullanıcılar makale için pozitif veya negatif değerlendirme yapabilirler. Örneğin +20 ya da -10 puan verebilirler.
2. Kısa ve tam açıklama şablonlarına (shortstory.tpl ve fullstory.tpl) yeni eklenen değerlendirme sistemi için taglar eklendi. Aşağıdaki tagları bu şablonlarda kullanabilirsiniz :
[rating-type-1] yazı [/rating-type-1] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Değerlendirme seçili ise yazı gözükür.
[rating-type-2] yazı [/rating-type-2] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Beğen seçili ise yazı gözükür.
[rating-type-3] yazı [/rating-type-3] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Sevdim veya Sevmedim seçili ise yazı gözükür.
[rating-minus] yazı [/rating-minus] - Eğer 3.tip değerlendirme sistemini kullanıyorsanız gözükür. Yazı'ya tıklayarak negatif değerlendirme yapılabilir.
[rating-plus] yazı [/rating-plus] - Eğer 3.tip değerlendirme sistemini kullanıyorsanız gözükür. Yazı'ya tıklayarak pozitif değerlendirme yapılabilir.
Ayrıca userinfo.tpl şablonuna bu için taglar destek eklendi [rating-type-1] yazı [/rating-type-1], [rating-type-2] yazı [/rating-type-2], [rating-type-3] yazı [/rating-type-3]
3. Yorumlar için yeni değerlendirme sistemleri eklendi. Admin panelinden değerlendirme tipini seçebilirsiniz. Ayarlarda seçebileceğiniz üç farklı değerlendirme sistemi vardır :
Değerlendirme - Beş yıldızlı değerlendirme sistemidir. Ziyaretçiler 1'den 5'e kadar olan aralıkta, yorumları derecelendirebilir.
Beğen - Bu sistemde kullanıcılar sadece beğendim seçeneğini kullanabilir. Yani değerlendirme sonucu yorumu beğenen kullanıcıların sayısıdır.
Sevdim veya Sevmedim - Bu sistemde kullanıcılar yorum için pozitif veya negatif değerlendirme yapabilirler. Örneğin +20 ya da -10 puan verebilirler.
4. Yorum şablonuna (comments.tpl) yeni değerlendirme sistemi tagları için destek eklendi. Aşağıdaki tagları bu şablonlarda kullanabilirsiniz :
[rating-type-1] yazı [/rating-type-1] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Değerlendirme seçili ise yazı gözükür.
[rating-type-2] yazı [/rating-type-2] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Beğen seçili ise yazı gözükür.
[rating-type-3] yazı [/rating-type-3] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Sevdim veya Sevmedim seçili ise yazı gözükür.
[rating-minus] yazı [/rating-minus] - Eğer 3.tip değerlendirme sistemini kullanıyorsanız gözükür. Yazı'ya tıklayarak negatif değerlendirme yapılabilir.
[rating-plus] yazı [/rating-plus] - Eğer 3.tip değerlendirme sistemini kullanıyorsanız gözükür. Yazı'ya tıklayarak pozitif değerlendirme yapılabilir.
{rating} - Yorum değerlendirmesi
{vote-num} - Yoruma yapılan değerlendirme sayısı
5. Kullanıcı profili ve popup bilgi şablonlarına (userinfo.tpl ve profile_popup.tpl) yeni eklenen değerlendirme sistemi için taglar eklendi. Kullanıcının yazdığı yorumlar hakkındaki değerlendirmeleri gösterebilirsiniz. Aşağıdaki tagları bu şablonlarda kullanabilirsiniz :
[comments-rating-type-1] yazı [/comments-rating-type-1] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Değerlendirme seçili ise yazı gözükür.
[comments-rating-type-2] yazı [/comments-rating-type-2] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Beğen seçili ise yazı gözükür.
[comments-rating-type-3] yazı [/comments-rating-type-3] - Eğer ayarlardan değerlendirme sistemi olarak Sevdim veya Sevmedim seçili ise yazı gözükür.
{commentsrate} - Kullanıcının tüm yorumları için değerlendirme
6. Sosyal ağlar aracılığı ile tekrar sitenize giren kullanıcılar için sitedeki eski hesap ile sosyal ağ hesabını birleştirme özelliği eklendi. Böylece aynı e-posta hesabı ile üye olan kullanıcılar, sosyal ağ üzerinden kayıt olmak istediklerinde bir onay maili alırlar. Eğer onaylama işlemi başarıyla tamamlanırsa sitedeki hesaplar birleştirilir. Eğer birden çok sosyal için aynı e-posta hesabını kullanıyorsanız, bir tanesini seçmelisiniz.
Güvenlik nedenleriyle bu seçenek Yöneticiler grubu için devre dışı bırakılmıştır.
7. E-Posta şablonları için HTML desteği eklendi. Artık göndermek istediğiniz e-posta mesajlarında HTML biçimini kullanabilirsiniz. Böylece siteniz ile aynı tasarımda e-postalar gönderebilirsiniz.
8. Toplu e-posta gönderimi için yeni şablon eklendi. Böylece admin panelinden toplu olarak gönderdiğiniz e-posta mesajlarında hazır şablon kullanabilirsiniz. Ayrıca bu şablonda HTML kullanabilirsiniz.
9. Yönetim panelinde, kullanıcıya ait tüm konularını silebilme özelliği eklendi. Bunun için kullanıcının makale sayısına tıklayıp "Tümünü sil" e tıklamanız gerekmektedir.
10. Aynı IP ile belirli bir sayıdan fazla şifresini yanlış giren kullanıcılar için bekletme özelliği eklendi. Belirlenen sayıdan fazla hatalı giriş deneyen kullanıcı için dakika cinsinden belirtebileceğiniz bir bekletme uygulanır. Varsayılan değer 20dk olarak atanmıştır. Sitenizi daha güvenli kılmak için bu değeri değiştirebilirsiniz.
11. IPv6 için tam destek eklendi. Eğer sitenizi ziyaret eden kullanıcılar bu IP protokölünde olursa herhangi bir problem yaşamadan sitede gezinebilecek.
12. BBCODES editöründe linklere başlık (title) ekleme özelliği eklendi.
13. Yorumlardaki AJAX'lı sayfa geçişlerinde doğru URL gösterimi sağlandı. Sayfa değiştirildiğinde URL de otomatik olarak değiştirilir. Böylece o sayfaya ait URL'yi tarayıcınızda görebilirsiniz.
14. Makaleleri belirli bir süre içinde silinmeye karşı otomatik koruma özelliği eklendi. Sistemde bulunan otomatik yayımlama özelliğinde olduğu gibi girilen tarihten sonra gerekli işlem yapılacaktır. Böylece makalelerinizin belirli bir tarihten önce silinmesini engelleyebilirsiniz.
15. Yönetici paneli kayıtlarına, makalenin yayımlanma süresinin sona erdiğini belirten yeni kayıt özelliği eklendi.
16. Yönetici panelinde, makale düzenleme sayfasında gelişmiş makale araması için görüntüleme sayısı ve yorum sayısı kriterleri eklendi. Bu kriterlere göre sıralama yapabilirsiniz.
17. RSS yayını için şablon dosyası desteği eklendi. Bu özellik /templates/ içindeki tema klasörünüzde rss.tpl adındaki dosyayı şablon olarak kullanır. Şablondaki tüm düzenlemeler ile RSS yayınını dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.
18. Yönetim paneli kategoriler bölümünde, her kategori için seçim yapabileceğiniz RSS yayın özelliği eklendi. Böyle hangi kategorideki makalelerin RSS yayınında yer alacağını belirleyebilirsiniz. Örneğin bu sistem Yandex Haberler sistemini kullanan siteler için faydalı olabilir.
19. main.tpl, fullstory.tpl ve addcomments.tpl şablonları için sosyal ağlarla giriş tagları desteği eklendi. login.tpl şablonunda desteklenen [vk] {vk_url} [/vk] gibi tagları artık belirtilen diğer şablon dosyalarında kullanabilirsiniz. Böylece sitenizi ziyaret eden kullanıcılarınızı kayıt veya giriş formunu aramak zorunda bırakmadan sosyal ağ ile oturum açmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin bir kullanıcınız yorum yapmak istediğinde ilgili şablona eklediğiniz tag sayesinden hemen giriş yapıp yorum yazabilecek.
20. {custom ...} tagı için categoryexclude parametresi eklendi. Böylece belirli kategorilerin dışındaki makaleleri listeleyebilirsiniz. category="kategori id listesi" parametresinin tam tersi olarak çalışır. Girilen kategorilerde olmayan makaleler listelenir. Örneğin {custom categoryexclude="2,7"} Kategori id'si 2 veya 7 olmayan makaleleri listeler.
21. {custom ...} tagı için idexclude parametresi eklendi. Böylece belirli makalelerin dışındaki makaleleri listeleyebilirsiniz. id="makale id listesi" parametresinin tam tersi olarak çalışır. Örneğin {custom idexclude="5-10"} Makale id'si 5-10 arasında olmayan makaleleri listeler.
22. {custom ...} tagı için yeni sort="asc" ve sort="desc" tagı eklendi. Bu parametre ile makaleleri artan veya azalan şekilde sıralayabilirsiniz. Sıralama kriteri olarak order parametresini kullanmalısınız.
23. RSS bilgilendirme şablonu (informer.tpl) için yeni {link} tagı eklendi. Bağlantının sadece URL sini temsil eder. Böylece yayınların sitenizdeki görünümünü daha fazla özelleştirebilirsiniz.
24. Sadece sosyal ağlar ile kayıtları etkinleştirme ayarı eklendi. Böylece sitenize normal yolla kayıt olmayı engelleyip sadece sosyal ağlar ile kayıt olunmasını sağlayabilirsiniz.
25. Makaleleri yorumlara göre sıralama için otomatik silme özelliği eklendi. main.tpl şablonunda {sort} tagı ile gösterilen sıralama seçimi makale içeriği görüntülendiğinde otomatik siliniyor böylece yorum sıralamasında değişiklik yapılmıyor.
26. Script, PHP 5.6.x sürümü ile daha entegreli çalışacak şekilde güncellendi.
27. Sosyal ağlar aracılığı ile siteye kayıt olmak isteyen kullanıcılar için de aynı IP ile birden fazla kayıt olma sınırlaması özelliği eklendi.
28. Meta tagladaki 'description' için daha mantıklı bir yazı kısaltma özelliği eklendi. Böylece kısaltma işlemi için kelimenin kesilmesi yerine yazının kelime kelime kısaltılması sağlandı.
29. Kullanıcı adlarındaki '#' sembolü kullanımına kısıtlama getirildi. Çünkü bu sembol nedeniyle kullanıcı profili görüntülenirken sorun çıkabiliyor. Bu kullanım Apache'nin mod_rewrite modülü için doğru bir kullanım değildir.
30. Veritabanı yedeği yüklendiğinde önbelleği otomatik olarak sıfırlama özelliği eklendi.
31. HTML5 oynatıcı için JS scriptleri otomatik sıkıştırma özelliği eklendi. Eğer bu ayar aktif ise oynatıcı olan sayfaların daha hızlı açılması sağlanabilir.
32. Declination tagı için yorumlama algoritması yenilendi. комментариев şeklinde kullanılıyor. Çıktı olarak örneğin: "2 комментария" görünür. Ayrıca tagı tüm şablonlarda kullanabilme imkanı eklendi.
33. RSS bilgilendirme şablonu için yeni tarih tagı eklendi. {date=tarih formatı} şeklinde tarihin belirlediğiniz format ile gözükmesini sağlayabilirsiniz. PHP tarih formatı kullanılmaktadır. Örneğin, {date=d} yazdığınızda makalenin eklendiği günü sayısal olarak, {date=F} ile ayın adını, {date=d-m-Y H:i} ile de tam olarak tarihi gösterebilirsiniz.
34. Sistem ayarlarına, filigran'ın yüklenen resimlerin neresine basılacağını seçme imkanı eklendi. "Sol Üst", "Sağ Üst", "Alt Sol", "Sağ Alt" seçeneklerinden birini seçerek filigranın basılacağı yeri belirleyebilirsiniz.
35. 26 Ekim 2014 sonrasında uygulanan yeni Rus zaman dilimleri için destek eklendi.
36. Yönetici panelinde bazı düzen ayarlamaları yapıldı. Bilinen hatalar giderildi ve metinlerin daha kolay okunabilmesi için kontrast ayarlaması yapıldı.
37. TinyMCE WYSIWYG editörü en son sürüme güncellendi.
38. URL ile yüklenen resimlerde, resmin küçük kopyasını oluşturma seçeneğindeki hata düzeltildi.
39. WYSIWYG editör kullanılarak yapılan yorumlarda, alıntı yapıldığında oluşan hatalı HTML kodları düzeltildi.
40. Uzun yazı girildiğinde yorumun kesilmesi yerine yeniden düzenleme imkanı sağlandı.
41. Mac OSX bilgisayarlardan girildiğinde, yönetici panelindeki şablon düzenleme editöründe oluşan hata giderildi.
42. Eğer makale ile aynı kategorideki benzer makaleleri gösterme seçeneği aktif ise, benzer makaleleri bulmada kullanılan hatalı bir fonksiyon düzeltildi.
43. BB koddaki bir hata nedeniyle oluşan düzensizlik giderildi.
44. Script için önceden bildirilen küçük hatalar düzeltildi.
Kaynak: http://dle-news.ru/pressrelease/1627-datalife-engine-v104-press-release.html
Duyurulma Tarihi: 02.01.2015
Çeviri: Mehmet Hanoğlu
Duyurulma Tarihi: 02.01.2015
Çeviri: Mehmet Hanoğlu
Bilgilendirme
Yorum Ekleyebilmeniz için Sitemize Kayıt Olmanız Gerekmektedir.